Reprezentace

Zkrácené soustředění bylo i tak přínosem. Atmosféra byla pozitivní, je rád trenér národního týmu Mašík

Česká reprezentace mužů zahájila o předchozím víkendu svoji nelehkou práci směrem ke kanadskému mistrovství světa 2021. Trenér Jiří Mašík však hned při prvním soustředění musel řešit několik omluvenek, po rozvaze realizačního týmu se tak plánované soustředění uskutečnilo pouze v jeden den.

Omluvenky kvůli turnaji i nemocem


Trenére, z víkendového soustředění na začátek nového reprezentačního cyklu se nakonec stal jen jednodenní kemp. Berete to jako menší komplikaci na začátek dalšího období, že vám přišlo tolik omluvenek?
Samozřejmě to ideální není, chtěli jsme s hráči pracovat dva dny. Moc možností v sezóně na přípravu není. Nicméně jsme sečetli pro a proti a vyhodnotili jsme to jako nejlepší možnou variantu. I přes absence máme z kempu pozitivní dojem. Kluci k tomu přistoupili velmi zodpovědně a celý den odpracovali na vysoké úrovni, i když to bylo dost náročné. A atmosféra byla, musím říct, také pozitivní. Kluci do toho dali spoustu energie i chuť, což by mělo být v reprezentaci samozřejmé, ale ne vždy to tak u všech je.

 

Nastala tato situace i kvůli předem domluveným pronájmům prostorů v Plzni a v Dobřanech? Že došlo především na krytí s plzeňským mezinárodním přípravným turnajem?

Částečně ano. Po našem jmenování už byly haly plné a málo volných termínů. To je i trošku k naší reprezentační komisi, aby se už v létě zamlouvaly termíny pro reprezentační soustředění všech kategorií, když jsou zatím jen tři hokejbalové haly. Nakonec jsme vyšli s uvolněním jejich hráčů na mezinárodní turnaj vstříc právě Plzni a Hradci Králové. Ale omluvenky byly i z důvodu zranění, pobytu mimo Česko a kvůli chřipkové epidemii.




Hráči musí formu prokázat dlouhodobě


Do hry jste tak povolali několik nových hráčů. Jak se na kempu jevili?

Během kempu i po něm jsme to se Slávou Švancarou (asistent trenéra, pozn.) rozebírali a musíme říct, že někteří nováčci překvapili velmi mile. Na druhou stranu, je to jeden den kempu, musí tu formu prokázat dlouhodobě. Ale určitě si řekli o další nominaci.



Na co jste se tedy v Dobřanech konkrétně zaměřili? Byla to v únoru po klubovém náročném nabírání fyzické připravenosti hlavně práce s hokejkou a s tím spojená cvičení?
První tréninková jednotka byla zaměřena na situace jeden na jednoho, dva na jednoho a velkou část jsme hráli proti sobě. Celý druhý trénink byl zaměřený na střelbu a zakončení v rychlosti a pod tlakem. Na jednodenním kempu jsme nechtěli dělat žádné složité kombinace. Navíc hráči měli fyzické prémie za nedání gólu, nebo obdržení. Proběhly také dvě soutěže o běhání, kliky a angličáky. Jak jsme už říkali před tímto soustředěním, chceme na hráče vytvářet tlak, aby od prvního kempu věnovali pozornost každému detailu a byla tam zodpovědnost. I v zápase bylo nastaveno, kdo dostane gól, tak celá pětka i s brankářem běhá a cvičí. Chceme po hráčích kreativní hru, ale musí to mít smysl. Máme tak málo společných soustředění, že je chceme všechny využít na hřišti, takže fyzická připravenost každého hráče musí být na kempu reprezentace povinností! V jakékoli reprezentaci. Tady hráči věděli nominaci dva měsíce dopředu a kdo by se nepřipravil, kromě nemoci nebo zranění, tak nemá v reprezentaci co dělat. My se na to taky musíme připravit. Jsme jeden tým a každý má své úkoly a povinnosti.
 



Na to, že kluci nebyli rozehraní, hráli dobře


Na závěr dne jste sehráli i přípravný duel s extraligovými Dobřany, co tohle utkání hrané 4x15 minut, které jste jednoznačně ovládli výsledkem 15:4, ukázalo?

Do zápasu jsme šli jen 45 minut po druhém tréninku a chvilku trvalo, než jsme rozběhali nohy. Přeci jen už jsme měli v nohách i rukách dvě a půl hodiny pohybu, běhání i kliků. Poté se ale kluci rozjeli a na to, že nejsou v únoru rozehraní, byly k vidění pěkné akce. Poskládali jsme útoky a obrany tak, aby tam nebyly klubové vazby. I s tímhle se hráči museli poprat. Se vší úctou k Dobřanům, nebyl to nejsilnější soupeř, na druhou stranu hráli kluci sympaticky. Napadali, běhali a nebyli jen zalezlí v obranném pásmu. My jsme nechali kluky hrát, ať nám ukážou, proč jsme si je vybrali. Chtěli jsme, aby mezi sebou komunikovali a v jednotlivých pětkách se domlouvali. I přes vysokou výhru byl ten zápas přínosný a několik poznatků si z něj vezmeme. Mrzí nás zranění Jirky Tomáše, ale na jizvu zase poletí holky (usměje se). 
 

Na blížícím se mistrovství světa juniorů, které se odehraje v létě ve Švýcarsku, je v kategorii U20 už několik stále se zlepšujících českých nadějí. Je jasné, že v letních kempech prostor ještě dostat nemohou, každopádně můžete alespoň naznačit, kolik takovýchto juniorů má v hledáčku už i mužský realizační tým?

Hráče máme zmapované. Dokonce jsme řešili při těch omluvenkách, jestli si některé hráče nevezmeme už teď. Nakonec jsme se domluvili, že je necháme soustředit na svůj šampionát. A vyzkoušíme si je potom. Je tam pár nadějných hráčů, kteří stojí za vyzkoušení. Ale jak jsem říkal, musí prokazovat výkonnost dlouhodobě a i na mistrovství by měli být ve své kategorii rozdílovými hráči.



Fotogalerie:

Tabulka Challenge Cup 2024

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Pardubický kraj U15
4 13:2 12
2.
SK Hokejbal Letohrad
4 14:5 9
3.
Česko - Ženy
4 7:17 4
4.
Camp U14 - Modrý...
4 6:11 3
5.
Camp U14 -...
4 7:12 1