CROSSDOCK Extraliga

Podzimní výsledky přidávají na dobré atmosféře, přiznává ústecký trenér Fedák

Klub z Ústí nad Labem se loni probojoval do play off s vypětím všech sil, letos vypadá situace po podzimní části sezóny zatím o trochu růžověji. Na to, jak je s podzimem spokojený a co se chystá pro jarní část sezóny, jsme se zeptali hlavního trenéra ústecké Elby, Jana Fedáka.

Podzimní výsledky nás motivují do další práce

Pane trenére, loni byla situace okolo postupu Ústí do play off poněkud hektická. Vyšlo Vám to o fous, letos to po první části sezóny vypadá o trochu pozitivněji. Můžete tedy nad podzimní částí vyslovit spokojenost?

Podzimní výsledky samozřejmě přidávají na dobré atmosféře, a o to víc nás motivují do práce v zimní přípravě. Do této sezóny jsme šli s velkým otazníkem a s obrovským respektem a skromností. Náš prvotní cíl byl změnit vzduch v kabině, celkově v některých směrech úplně překopat zvyklosti nebo spíše stereotypy, které nejenom náš tým áčka, ale celý klub skrz na skrz nikam dále neposouvaly. Kluci nás pochopili, mají v nás důvěru a za naši práci a úsilí se nám to snaží vrátit právě těmi výsledky.

 

Jak již bylo řečeno. Bodů není málo, ale prostor pro zlepšení je vždy. Co třeba scházelo k zisku ještě nějakého bodíku navíc?

Odpověď je jednoduchá. Nezkušenost, nesehranost, občas se přidá nějaká absence. Jak jsem zmínil, náš tým prochází velkou obměnou, hlavně omlazením, a to na všech postech. Tuhle a možná ještě další sezónu potřebujeme hráče „testovat“, jak se říká obouchat, a věříme, že Ústí do budoucna může okupovat vrchní patra tabulky. Úmyslně říkám může, nikoliv bude. Není to jen o představě trenérů nebo klubu, musí chtít i hráči!




Jdeme tvrdě po disciplíně

Přejděme zase k pozitivům. V čem jste naopak ve vašich očích byli nad soupeřem? Co se vám dařilo?
Díky obměně či doplnění kádru jsme získali hlavně rychlost navíc a když se k tomu přidá nějaký ten střelec, tak v zápase máte hned jiné postavení. Druhým důležitým aspektem je, že tvrdě jdeme po disciplíně týmu a nabádáme hráče do každého zápasu, aby se vyvarovali vyloučení. Oslabení byla tradicí předešlých sezón a rozhodla řadu utkání v náš neprospěch. I tady si myslím, že došlo k velkému posunu.

Jak vypadá zimní příprava Ústí?
Tréninky máme už od 2. ledna s frekvencí tři až čtyři týdně. Vzhledem k příznivějším venkovním podmínkám přidáváme i hřiště. Neoblíbená tělocvična však nechybí, občas budou mít kluci i nějaké zpestření mimo ni.

Připravujete se komplexně, nebo spíš tvrdě pracujete na některých konkrétních, dílčích věcech?
V lednu jsme se udržovali na balónku, postupně nabalíme sehranost. Přesilovky versus oslabení, přechod do středního pásma a obranný styl hry budou v únoru na programu snad každého tréninku. Chybí nám i výdrž a koncentrovanost, tu přidáváme v suché části.

Při této otázce mnohdy vyplyne na povrch nepříliš růžová skutečnost, přesto se však zeptám. Jak je to na trénincích zimní přípravy s docházkou?
Po měsíční pauze a Vánocích se do úvodu zimní přípravy nikomu asi nechtělo. Zakročili jsme takřka ihned. Jestli hráči chtějí jedním okem koukat do semifinále, tak si musí uvědomit, že nepřijde samo. A jestli fráze „udělat pro to něco navíc“ znamená přijít na tréninky až 14 dní před prvními zápasy?! Nemohu však tento nešvar shazovat na celou kabinu, vysvětlili jsme si to jasně a důrazně. Zkušení hráči vědí, oč běží a přenášejí to dál. Teď už řešíme jenom individuality.


Důležité je dát prostor všem hráčům

Máte v nejbližší době domluvená nějaká konkrétní přípravná utkání?
Předběžně jsme potvrdili účast na menším turnaji tří extraligových týmů. Rozhodně by se nám hodil i jeden či dva přípraváky. Zřejmě oslovíme některé týmy z druholigové soutěže, která je u nás na Severu na velmi slušné úrovni.

Jaká je současná situace v kádru. Čítáte nějaká zranění? Je případně pro jaro v plánu nějaké posílení týmu?
Aktuálně máme jednoho hráče, který se ještě dává dohromady. Ostatní se přes vánoční přestávku dali do kupy a zahájili přípravu. Na posily netlačíme, vyloženě je nevyhledáváme. Možná využijeme jednoho až dva hráče, které registrujeme v našem klubu. Jak jsem uvedl na pravou míru, pro nás je důležité s ohledem na budoucnost dát prostor všem hráčům. Pokud nezklamou, budou hrát, a to i v těžkých duelech na tři lajny až do konce.

 

Při určitém náskoku na devátého a vyrovnanosti předku tabulky, pomýšlíte třeba i na vyšší cíle, jako je umístit se v první čtyřce, nebo jdete do jarní části pokorněji? Co je cílem Ústí pro zbytek základní části, resp. sezóny?

Cílem je navázat na dobrou hru, která se rozjela na podzim. To se bude odvíjet od přístupu, herního projevu, a hlavně od formy jednotlivých hráčů. Můžeme pomýšlet na lepší umístění nebo chtít semifinále, ale pokud se do té doby zraní tři, čtyři hráči, jako tomu bylo na konci podzimu, tak je to značný zásah do sestavy. To se však nemusí týkat jen nás. Tohle je černá můra všech trenérů…

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9