CROSSDOCK Extraliga

Tomáš Kudela zpátky na místě činu! Chceme být nablízku svým rodinám, Kladno bylo jasnou volbou

Ještě v říjnu rozdával odpovědi pro Deník sport, pro časopis COACH o svém úspěšném tříletém angažmá ve Švýcarsku, kde sbíral jeden titul za druhým s Oberwilem Rebells. Kladno však těsně před Vánoci přišlo s videomedailonkem, v němž zveřejnilo návrat Tomáše Kudely zpátky do jeho řad!

Česko je pro nás domov a táhlo nás to sem

Trenér hokejbalistů Kladna, ale i všichni fanoušci obdrželi pod stromeček jeden krásný dárek. Do týmu Rysů se totiž vrací špičkový reprezentační obránce Tomáš Kudela, jeden z nejoceňovanějších světových hokejbalistů současnosti. Po třech letech ve švýcarském Oberwilu se s rodinou rozhodl vrátit domů a vybral si opět Kladno, z něhož odcházel jako mistr světa, vítěz Světového poháru a čtyřnásobný vítěz české Extraligy! „Myslím, že ani nemusím říkat, jak moc jsem rád, že se vrací. Je to skvělý obránce, navíc s vynikajícím charakterem. Cením si toho, že měl dobré nabídky odjinud, ale jasně řekl, že jde do Kladna," potěšilo trenéra Drahomíra Kadlece.

Proč se Tomáš Kudela vlastně vrací ze země, kterou velká část Čechů považuje za životní ráj? „Životní ráj? Jak se to vezme. Ne každý může říci, že to pro něj je ráj. Za tři roky jsem tu zem poznal dobře, ale z rodinných důvodů jsme se rozhodli vrátit. Česko je pro nás domov a táhlo nás to sem. Chceme být nablízku svým rodinám, mít tady naši rodinu,“ vysvětluje na úvod třicetiletý odchovanec Vsetína. „Ale jinak jsme asi byli v zemi helvétského kříže spokojeni,“ nezastírá velký sympaťák. Nebo jsou tam lidé trochu studení, což se o nich říkává? „Měli jsme na lidi velké štěstí. Jak v práci, tak i v klubu. Se vším nám pomohli a v podstatě jsme nenarazili na nikoho špatného. Za tři roky jsme navíc ve Švýcarsku navázali spoustu vztahů a někteří lidé nám určitě chybět budou. Nicméně není to daleko, oni mohou jezdit sem a my tam,“ věří Kudela.


Nebudu lhát, objevily se také jiné nabídky

Jak už bylo jednou zmíněno, Kudela obdržel více nabídek z české nejvyšší soutěže. Bylo Kladno při návratu jasná volba? „Nebudu lhát, objevily se také jiné nabídky a já je s těmi lidmi komunikoval. Nicméně jsem si zvážil všechny věci a bylo mi jasné, že se chci vrátit na Kladno,“ ani trochu nezapochyboval Tomáš Kudela, jenž za tři roky s Oberwilem dosáhl mnoha úspěchů. „Vlastně pořád jsme hráli na špici. Dvakrát jsme vyhráli ligu i pohár, nicméně ten poslední třetí titul jsme získat nemohli, sezónu zastavil stejně jako v Česku koronavirus. Oberwil je bez debat nejlepší švýcarský hokejbalový klub,“ nepochybuje Kudela.

„Asi to ale není velkoklub ve významu, jaký známe… Oberwil patří správně pod město Zug, je to vesnička pět minut z centra ležící u jezera. S hokejbalem tady místní začínali na školním hřišti, kde si vždy složili mantinely a po dohrání rozebrali. Když jim pak v Oberwilu nedovolili před více než deseti roky postavit nové hřiště, postavili si ho v Zugu a hrají tam dodnes,“ vypráví Kudela.

Na zápasy Oberwilu chodilo dost fanoušků, na což mimo jiné také vzpomíná Kudela: „Jasně, není to daleko, jezdili za námi. Chodili i ti z Zugu a dokonce se najdou takoví, kteří jezdí na utkání přes celé Švýcarsko,“ prozrazuje. Švýcarsko si oproti Česku drželo déle hru ve čtyřech hráčích na obou stranách, dokonce si ji ještě někde drží. „Nejvyšší soutěž se už hraje nějakých pět roků v pěti hráčích, ale nižší ligy dál jedou ve čtyřech. Zajímavé je to pak v pohárové soutěži, která se hraje jinak než v Česku. Když člověk narazí na tým z nižší ligy, tak se mu přizpůsobuje a hraje se ve čtyřech. Je to zpestření, protože se nehraje ani na ofsajdy. Člověk mohl zaparkovat před bránu a stát tam deset minut. To znám z Česka maximálně z tréninků,“ směje se Tomáš Kudela.


Tomáš Kudela zažil s Oberwilem ve Švýcarsku prakticky nepřerušenou dominanci.

Přepíše Kladno opět hokejbalovou mapu? Proto jsem tady!

V Oberwilu a Švýcarsku hráli či hrají i další Češi. „Když jsem do klubu přišel, působil tam plzeňský Adam Roušal, který se po dvou letech vrátil domů. V ostatních týmech působí hned několik českých a slovenských hráčů,“ vzpomíná Tomáš Kudela. Od léta působí ve Švýcarsku také jiný Kladeňák Jakub Haisman, s Kudelou si proti sobě zahráli. „Ano, stihli jsme to, byl to zrovna divoký zápas, který jsme vyhráli snad 7:6,“ zdůrazňuje Kudela. „Já ten zápas proseděl spíš na trestné lavici. Kuba je ale tahounem týmu, hodně na něj spoléhají. Dostává důvěru na přesilovce i oslabení, je to klíčový hráč,“ upozorňuje Kudela, který vyzdvihuje svého bývalého spoluhráče z Kladna.

Tomáš Kudela je povoláním kartograf, takže přepíše Kladno hokejbalovou mapu v Česku zase tak, že bude na prvním místě? „Uvidíme, co nám dovolí koronavirus, ale doufám, že přepíše, proto jsem tady! Udělám pro to všechno,“ hlásí odhodlaně Kudela. Kladenský tým se během let, kdy Kudela působil v zemi helvétského kříže dost obměnil. „Nové tváře tady jsou docela dost, ale devadesát procent mužstva znám a těším se mezi ně. A na koho nejvíc? No přece na trenéra!“ culí se navrátilec Tomáš Kudela.


Tomáš Kudela zažil na Kladně největší úspěchy v české Extralize. 

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9