Reprezentace

Vstříc poslednímu půl roku příprav! Čeští junioři míří na kemp do Plzně

Necelých šest měsíců zbývá do startu letošního juniorského mistrovství světa ve Švýcarsku. Čeští junioři do 20 let zde budou platit za jedny z favoritů na nejcennější medailový úspěch. S asistentem trenéra dvacítky Janem Donauschachtlem rozebíráme nadcházejí kemp, první v letošním roce.

Přípravný duel s trojnásobným extraligovým mistrem! 

 

Tento týden zahájíte závěrečný půlrok příprav soustředěním v Plzni, očekáváte, že hráči přijedou už fyzicky připraveni nebo právě tohle bude hlavní náplní kempu?

Není smyslem reprezentačních kempů připravovat hráče fyzicky, každý, kdo chce reprezentovat, musí přijet fyzicky připraven. Soustředění v přípravném cyklu není mnoho a je potřeba se zaměřovat na jiné věci, než je fyzička, tu už dnes beru jako automatickou záležitost a v této fázi přípravy bychom ani nenominovali někoho, o kom jsme přesvědčeni, že na to fyzicky nemá a nebude mít.

 

Jak tedy bude vypadat detailní náplň celého kempu v jednotlivých blocích?

V Plzni budeme mít jednu tréninkovou jednotku a pak budeme hrát dvě přípravná utkání, a to s mladším výběrem U18 a máme potvrzen i zápas s Kert Parkem Praha. Obě přípravy budou důležité, v utkání s mladšími kolegy se zaměříme na útok a podporu útoku od obránců, a v utkání s Kert Parkem bychom rádi prověřili naši obranou činnost. Snad to vyjde, protože velkou část ofenzivní síly Kert Parku budeme mít v sestavě my, ale vím, že soupeř má široký a silný kádr a poradí si i bez námi nominovaných mladíků.



 

Každý musí mít v týmu roli, musí ji přijmout a pak i realizovat

 

Před necelými dvěma měsíci jste absolvovali dva zápasy v Žilině se stejně starým týmem Slováků, budete poznatky z těchto zápasů už nějak používat v Plzni?

Máme dostatek poznatků, ale v této fázi přípravy hráče příliš nezatěžujeme taktikou, necháváme je hrát to, co umí. Chceme, aby se předvedli individuálně, ale i týmově a kombinačně, proto spíše zkoušíme různé dvojice a trojice a díváme se na spolupráci i na to, jak jsou schopni kluci mezi sebou komunikovat. Stejný průběh bude mít i příprava v Plzni. Taktické přípravy si hodně užijí v červnu, při finálních soustředěních.

 

A na předchozí otázku ještě naváži, zmiňované poznatky hrály roli také při tvoření nominace, která se sejde na západě Čech, že?

Tak samozřejmě. Ještě to upřesním, abychom oddělovali dva druhy poznatků. První je poznatek o předvedené hře jako týmu a jen jsme si potvrdili, že máme velmi kvalitní a silný výběr, který je odhodlaný uspět. Na druhé straně jsou to poznatky o jednotlivcích, které musíme správně analyzovat a dobře poskládat finální výběr. Každý musí mít v týmu roli, musí ji přijmout a pak i realizovat, to je vyzkoušená cesta, která vede k úspěchu.

 

Stres z hráčů spadne opět až v červnu 

 

Během jarní části sezóny prostor na přípravné kempy není, stejně jako v každém přípravném cyklu národního týmu. Berete to jako mínus, nebo se s tím v podstatě počítá už dopředu, takže ta dlouhá mezera žádný problém nepřinese?

Je to tak každý rok, už 8 let co se pohybuju u mládežnických reprezentací a prakticky to bylo stejné, i když jsem reprezentoval já. Kempy se dají dělat jen v zimní pauze a pak v létě, to je realita a hokejbal jako takový je na tento režim zvyklý. Kromě toho, že v tomto období je důležité vybrat vhodné hráče z širokého kádru, tak nejdůležitější jsou stejně finální červnová soustředění, kde se vytvoří kolektiv a trénuje se systém, kterým bychom se chtěli prezentovat na mistrovství. Z nominovaných hráčů spadne stres, který je svazuje v boji o nominaci, uvolní se a začnou se hokejbalem bavit a tohle období baví nejvíc i mě (usmívá se).

 

Počítáte s tím, že se do finální nominace už nedostane žádné jméno, které jste si na poslední kempy nevzali, nebo naopak třeba ještě máte někoho v hledáčku, kdo by v Extralize juniorů nebo dokonce v mužské nejvyšší soutěži mohl na jaře vylétnout výkonnostně nahoru?  

Jsem přesvědčen, že máme o hráčích dobrý přehled. Koho jsme chtěli vyzkoušet, tak jsme vyzkoušeli nebo teď v Plzni vyzkoušíme a upřímně si nemyslím, že se na jaře objeví nějaká vhodná kometa, která nás přesvědčí, že si ještě nominaci zaslouží. Ale stát se může vše a třeba se budeme v červnu divit. Máme z čeho vybírat, kvalitních hráčů této kategorie je v republice dost a na všechny se určitě nedostane. Přejeme si, aby se hráčům hlavně vyhnula zranění a my jsme pak mohli poskládat kvalitní tým, který bude chtít ve Švýcarsku uspět!

Fotogalerie: