CROSSDOCK Extraliga

Chceme zase všechny kluky naladit na jednu vlnu, doufá dobřanský trenér Šlehofer

Extraligový nováček z Dobřan patří v letošním ročníku k velkému překvapení. Poté, co do sezóny nevstoupil vůbec ideálně a vypadalo to, že mu bude patřit nekompromisní boj o přežití, z toho nakonec byla pro Západočechy klidná zima. S trenérem Václavem Šlehoferem st. jsme si povídali o zimní přípravě.

Konkrétní model přípravy zůstává pod pokličkou 

 

Trenére, v Dobřanech se hráči, kteří chtěli, mohli alespoň jednou týdně týmově udržovat v kondici i v prosinci, je to tak? Kolik se vás z prvního týmu scházelo? 

Nebylo to úplně takhle. Někteří kluci, a bylo jich fakt hodně, chtěli totiž chodit i víckrát v týdnu. Takže jsme na našem stadionu v Pebal aréně byli na place takřka obden. Zejména domorodci chodili, ale jezdili i přespolní. Zkrátka, pauza - nepauza, jelo se pořád. Nakonec jsme tak hráli poměrně tradiční nahecované zápasové bitvy, kdy nikdo nechtěl prohrát. A i to vám samozřejmě dá. Zažil jsem to v mládí na fotbale. Aktuálně jsme však už ve stadiu organizované přípravy. 

 

Kdy jste se poprvé sešli a jaký model jste letos zvolili?  

Oficiálně jsme se sešli poprvé v pondělí 6. ledna. A model? Myslím, že účelem není nikoho strhat a říct si, dnes dostali kluci další záhul, je tedy splněno, odškrtnuto, tečka. Tohle máme nastavené kapánek jinak. Trénink by měl být pestrý, dávat smysl a pro hráče zajímavý tak, aby mančaft zase o krůček posunul. Konkrétní věci k modelu přípravy ale nechám pod klubovou pokličkou (usmívá se). Ono je sice jednoduché udělat jednu, dvě tréninkové jednotky a kluky i tedy zaujmout. Zkuste si jich ale udělat sto a víc, byť třeba za rok a tým posunout či obohatit. To myslím, že jednoduché není. 


Zápasů by mělo obecně být více

 

Minulý víkend jste také měli první pořádné vytížení na hřišti, kdy jste se na domácím turnaji v konkurenci týmů z nižších soutěží radovali z prvenství. Můžete ten turnaj zhodnotit? 

Asi se shodneme, že o prvenství v turnaji nám opravdu nešlo. Chtěl jsem vidět kamarády z jiných týmů, pokecat s nimi, to k tomu určitě patří. Dále odlehčit přípravné období v podobě herní vsuvky, no a také, aby i naši junioři ochutnali pocit z výhry. V sezóně to díky věkové skladbě mladíků, hrají zde za ně i žáci, logicky neznají. Samozřejmě byli mladíci nyní doplněni o kluky z áčka. Pochopitelně při vší úctě k soupeřům jsme věřili, že něco vyhrajeme. A nakonec i platilo pro áčkaře, aby si nezapomněli vychovávat mladší spoluhráče a vést je tím správným, zdravým, a nejen sportovním směrem. 

 

Co Vám tedy tyto zápasy vyloženě herně u některých hráčů ukázaly? Byla herní pauza hodně znát? 

Ukázaly toho hodně. Sestavou jsme všelijak s kolegy míchali, a to v každém utkání. Každý duel vám toho spoustu ukáže a v lecčems napoví či otevře oči. Také platí, že postaví-li se vám soupeř jakýchkoli kvalit, má zápasový dres, je tam rozhodčí, diváci, hned se vám ruce, nohy a hlavně hlava chovají jinak (usmívá se). Čili je lepší hrát zápas, než absolvovat trénink i třeba herního zaměření. Zápasů by totiž mělo obecně v této branži být více. V tom je podle mého největší rozdíl mezi námi hokejbalisty a hokejistou. Takže ano, zápasová pauza byla a je znát. 


Dobřanští ovládli 18. ledna domácí turnaj Ledňáček! 


O hráče Dobřan je zájem v jiných klubech

 

Naváži na zmiňovanou herní pauzu. Nebojíte se trochu, že se hned na jaře nedokážete dostat možná pro někoho až na vaši nečekanou podzimní úroveň, kterou jste kvalitní hrou potvrzovali právě především až v posledních zápasech loňského roku? 

Kdo se bojí, nesmí do lesa (usměje se). Ale jasně, hrajeme v top soutěži v Česku, navíc jako nováček, a ještě ke všemu s hodně mladými kluky. Takže určité obavy tam jsou. My se ale budeme rvát o každý metr hřiště a jakýkoli urvaný bodíček bude mít pro nás cenu zlata. S touhle vizí do jara i půjdeme. No, a když tohle dostaneme do hlav našim klukům a bude to vnímat celá kabina stejně, pak budu s kolegy spokojený, ať dopadneme, jak dopadneme. Sladit se na jednu vlnu, o to se budeme snažit. 

 

Můžete už v tuto chvíli mluvit o nějakých pohybech v kádru? Opustil vás někdo, nebo máte naopak někoho v hledáčku? 

Pohyby v kádru mohou být na soupisce až do poloviny března. My v tomhle ale asi nic měnit nebudeme. Možná se třeba posílíme těsně před uzávěrkou. Ale nechci si nějakým neuváženým příchodem, či více příchody, rozbít kabinu. Naopak, rád bych na trénincích měl pravidelně 2 až 3 gólmany a až 20 kluků do pole, což se dá říct, že do teď to takhle funguje. 


To mne a kolegy naplňuje, baví a kluky jistojistě posouvá. Nějaký řez, který byl nutný, jsme již udělali v průběhu podzimu. No a v nastavené strategii jedeme společně s klukama dál. Spíš budeme řešit opak, o naše hráče je v jiných týmech zájem, to víme. My ale věříme, že do jarního uzavření soupisek na druhou část sezóny nikdo neodejde a tým zůstane pospolu do konce soutěže. 

 

Cíl pro letošní sezonu tedy zůstává stejný, a to především se zachránit v Extralize?  

Nemůžeme moc koukat nahoru, jsme nováček, učíme se a s nejvyšší soutěží se sžíváme. A už vůbec ne po pár dobrých zápasech. Vnímáme soupeře, jak to dělají, jak trénují, jak skládají kádry, posilujeme i trenérské řady a podobně. Prostě, pořád se člověk učí. Navíc s 12 body si nemůžeme vyskakovat, nebo být uspokojeni. To v žádném případě. Hlava musí být nastavena jinak. Sešup bývá velmi rychlý. Tedy nic nepodcenit, makat, patřičně se připravit a s pokorou vlétnout do jara. Tohle bychom měli umět zvládnout. To je cíl. Každopádně sestoupit nechceme a ani pád nikomu nepřeji. Byť je to pořád jen sport, chceme klub posouvat dál. 



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9