CROSSDOCK Extraliga

Na kempu v Plzni se ukáže, kdo už začal s tvrdou dřinou, tuší Matyáš Malecha

Dvacetiletý ofenzivní forvard Matyáš Malecha uchopil letošní sezónu pořádně za pačesy. V ročníku, ve kterém bojuje i o finální nominaci na juniorské mistrovství světa ve Švýcarsku, začal sbírat první extraligové zkušenosti, a to hned pod vedením velezkušeného kouče Kadlece na Kladně!

Týden po Vánocích byl hodně náročný 

 

Matyáši, společně s Kladnem Vám začala zimní příprava. Jak to zatím kombinujete Vy osobně? Kolikrát dojíždíte na Kladno a jak se jinak připravujete v domácích podmínkách?

Vzhledem k tomu, že studuji vysokou školu v Praze, tak to s tím dojížděním nemám zas tak komplikované. Každopádně s ohledem na zkouškové období se snažím dojíždět alespoň třikrát týdně. Když se vracím na víkend domů do Českých Budějovic, tak si chodím zahrát florbal s bývalými spoluhráči z SK Pedagog a rád chodím ještě plavat na místní plavecký stadion.

 

Pod koučem Drahomírem Kadlecem je každá příprava vždy hodně náročná, na druhou stranu z toho pak ale Rysové vždy čerpají dlouhé týdny v jarní části Extraligy. Jsou ty první týdny skutečně tak hodně fyzicky náročné?

Ano, je to tak. Ale ona každá příprava je hodně náročná, obzvlášť pod trenérem Kadlecem. Musím uznat, že ten první týden po Vánocích byl pro mě hodně náročný, ale postupně jsem se do toho dostal pravidelným tréninkem. Jen v to doufám, že se zimní příprava ukáže v druhé polovině sezóny a pomůže nám to na cestě k úspěchu.

 

Pro vás osobně může být sezóna 2019/20 hodně zajímavá z více pohledů, zatímco na Kladně jste se úspěšně probojoval do extraligového týmu, zároveň bojujete ještě o konečnou nominaci na červnový světový juniorský šampionát ve Švýcarsku. Je to obrovská motivace, že?

Sezóna je nejen zajímavá, ale i náročná. A pokud se mi podaří probojovat do konečné nominace, tak bude i hodně dlouhá. Motivace to je obrovská, to máte pravdu. Teď je na prvním místě Kladno, úspěšně zvládnout jarní část, vyřazovací boje a dojít si pro titul. Potom se začnu více soustředit na reprezentaci, abych se probojoval do konečné nominace. Přeci jen by to pro mě byla čest reprezentovat Českou republiku na světovém juniorském šampionátu.



 

Doufám, že Kladnu na jaře pomůžu více 

 

První reprezentační sraz v letošním roce Vás čeká už na začátku února, je zároveň lednovou motivací být po fyzické stránce co nejlépe připravený právě už do srazu v západních Čechách?

Myslím si, že se na srazu právě ukáže, kdo už s pořádnou přípravou na sezónu začal, a kdo ještě naopak ne. Beru to jako velikou výhodu, že se s Kladnem připravuji, takže snad fyzickou přípravu na kempu zužitkuji. Navíc budu muset dorazit víc finančně připravený, nemine mě příspěvek do týmové kasy, tohle kluci nenechají bez povšimnutí (směje se). 

 

Nechyběl jste ani v prosinci na přípravných zápasech v Žilině. Cítil jste v těch zápasech, že zde dokážete už pomalu zužitkovat také podzimní extraligové zkušenosti od Středočechů?

Extraligový hokejbal je hodně rychlý, a to jsem se snažil přenést i do obou přípravných zápasů, zejména hodně pohybu bez balónku, nedržet moc dlouho míček na holi. Taky si myslím, že mi sedla spolupráce s Jardou Procházkou. Hrajeme spolu v lajně i na Kladně.

 

A když už je řeč o Vašem působení v Extralize, jak jste spokojen se svým počtem podzimních kanadských bodů? Potvrdilo se takovéto známé tvrzení, že mužská nejvyšší soutěž je ještě složitější, než se pro hráče při přechodu z juniorského věku může zdát? 

Abych řekl pravdu, jsem rád za to, že jsem vůbec dostal příležitost hrát za áčko Kladna. Ale upřímně - spokojený moc nejsem, doufám, že střeleckou smůlu prolomím a týmu více pomůžu. Důležitější je, že se nám týmově daří a je jedno, kdo ty góly dává, hlavně že to tam padá. Jinak máte pravdu, je to další skok někam výš, nevěděl jsem, co od Extraligy přesně čekat, ale po pár zápasech jsem si na rychlost hry zvykl.



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9