1. liga

Hodnocení trenérů tří tabulkově nejsilnějších týmů 1. Ligy. Co si přejí do nového roku?

První tři celky 1. Ligy. Suchdol nad Lužnicí, brněnští Buldoci a poličská Kometa. Tyto mančafty jsou nejsilnějšími týmy, udrží si tuto roli a pozici i v jarní části? Co si přejí trenéři těchto klubů s ohledem na jarní část? Co se musí zlepšit? A co herní systém? Vyhovuje jim?

Udrží si Suchdol prvoligovou dominanci i na jaře? Co na to kapitán Tácha?

Jaké máte poselství a přání do nového roku ohledně hokejbalu? Hlavně, aby se začalo hrát, souhlasíte?

Největší přání pro nás všechny bude, aby se rozjela sezóna a v klidu se dohrála. My v Suchdole se hokejbalem především bavíme a ty zápasy a především parta nám dost chybí.

Je velmi brzo, ale nepadají v kabině názory a nápady na to, že byste chtěli vyhrát titul?

Já se nebudu za nic schovávat, je to přání nás všech a snažíme se tomu jít naproti. Ale bohužel v této době pro nás bude výhra, že si vůbec zahrajeme zápas.

Jak Vám zatím sedí herní styl 1. Ligy? Nebylo by lepší ho nějak upravit? Jaký na to máte názor?

Letos i přes menší počet týmů se mi zdá soutěž velice vyrovnaná, což je jen dobře. I přesto si ale myslím, že by 1. Ligu mohlo hrát mnohem více týmů. Největší překážka asi je daleké cestovaní na Moravu a naopak. Myslím, že kdyby se nastavil jiný formát soutěže, tak by určitě mělo zájem více týmů hrát 1. Ligu.


Buldoci touží po úspěchu, jak se na něj připraví? Na to odpovídá trenér Jan Emmer

Trenére, finále 1. Ligy vám furt uniká, chcete se letos do něj podívat? Co by to pro vás znamenalo?

No, nevím, zda je to správně položená otázka. V sezóně 2018/2019 jsme skončili po základní části o skóre ze vzájemného zápasu na 2. místě. Následně jsme vypadli ve čtvrtfinále play off s Hostivaří ve vzácně vyrovnaných utkáních. I když jsme chtěli vyhrát, nebyl to takový ten klasický přístup v rámci play off a ani jsem hráče k tomuto nehecoval. Neměli jsme v úmyslu se snažit o postup do Extraligy, protože klub na to nebyl připraven.

Sezónu 2019/2020 jsme ukončili na průběžném prvním místě, ale při nestejném počtu odehraných utkání a všichni víme, že tento ročník byl anulován, a proto jsme ani postoupit do finále 1. Ligy nemohli. A musím zpětně zhodnotit, že v této sezóně jsme na tom byli herně nejlépe.

V sezóně 2020/2021 se herně spíše hledáme a do každého utkání jsme nastupovali s jinou sestavou, a i když jsme nehráli vyloženě špatně, měli jsme velké rezervy. Rozhodně ale chceme postoupit do play off a v rámci něj co nejdále vydržet. Pro naše veterány bych to bral jako pěkné ukončení jejich hráčské kariéry. A o předchozích sezónách nemá cenu psát, tam jsme herně ty ambice ani nemohli mít.

Myslíte si, že se na jaře bude znovu hrát? Co jsou Vaše tužby, které by měly přijít v novém roce?

Na jaře se hrát, podle mě, bude. Myslím si ale, že může opět dojít minimálně ke karanténním opatřením, pokud ne k úplnému uzavření soutěží. A tudíž si myslím, že by v rozpisu měla být i možnost posunování utkání, tedy rezervy.

Přál bych si, aby COVID-19 přestal ovlivňovat dění společnosti tak moc jako dosud. Ono k tomu dojde, je to ale otázka času, kdy se naše společnost naučí existovat v „symbióze“ s ním. Jestli vakcíny budou účinné, mohlo by to být brzy. A potom můžeme my, všichni hokejbalisté, realizovat naše sportovní tužby bez jakýchkoliv negativních zásahů a že se na to těšíme, že?!

Velké přání v rámci klubu mám na naše juniory a dorostence. Stále dostáváme otázku, zda chceme postoupit do Extraligy mužů. A já musím stále odpovídat, že na to nejsme připraveni, máme příliš úzký hráčský kádr a „kupovat“ hráče nebudeme. Letos sice zapracujeme dva kvalitní juniory do A týmu, ale to je málo. Potřebovali bychom minimálně čtyři, a ještě alespoň jednoho hráče z B-týmu. Takže musí na sobě makat ještě více než dosud. Ale na druhou stranu chci také říct, že je na nich vidět pokrok, který bych si před dvěma lety nedovedl představit. No a potom samozřejmě mít další týmy mládeže navíc proti současnému stavu. Až si to odpracujeme uvnitř klubu, můžeme mít vize. Ale pracovat na 100 % musí všichni.

Můžete se prosím vyjádřit k náhradním plánům ligové komise? Souhlasíte s danými scénáři?

Ligová komise připravila herní plány podle předpokladů, které mohou vyjít, ale nemusejí. Nikdo z nás nevíme, co bude v únoru, březnu. Stále opakuji, že někdy méně znamená více. A diplomaticky, jeden ze scénářů LK mi konvenuje, s ním mohu bezvýhradně souhlasit.


Brněnští Buldoci nastříleli v 6 podzimních duelech 24 gólů, ale 19 jich obdrželi. Autor fotky: Jana Nekolová.

Kometa se bude muset zlepšit. Produktivita by mohla být lepší, má jasno trenér Štefka

Jak se Vám zatím líbila hra Vašeho týmu na podzim? Co musíte zlepšit, produktivitu?

Odehráli jsme 5 zápasů a ve všech jsme bodovali, takže jsem celkem spokojen. Byl to začátek sezóny a kdo ví, jak bychom pokračovali dál. Pár poznatků ale máme. Dopředu to letos celkem šlo, samozřejmě produktivita by mohla být lepší, to máš pravdu. To je ale celkem obehraná písnička, na kterou žehrají téměř všechny kluby. V Čechách se prostě nějak rodí víc nahrávačů a tvůrců hry než střelců. Kde bychom mohli hledat zlepšení je hra dozadu. 2.8 obdržené branky na zápas je dost a pokračuje tak trend z minulé sezóny, kdy jsme se pohybovali taky na třech brankách za zápas. Přitom v dřívějších sezonách jsme měli vždy průměr obdržených branek okolo dvou. Souvisí to i s odvážnějším způsobem hry, který chceme praktikovat. Ale mělo by to pro nás být varování, protože nějaký trend to naznačuje. A hledat chybu v brankářích by nebylo správné.

Na jaro jsou připraveny 3 scénáře znovu rozběhnutí soutěží, zde ale nastává otázka toho, jestli se vůbec bude hrát. Co by pro Vás znamenalo to, že by se nehrálo?

Já doufám, že jaro už snad proběhne v normálním režimu. Možná bude nějaké omezení v počtu diváků, ale to se hokejbalu bohužel stejně až tak moc nedotkne. No a kdyby se nehrálo, to by mě samozřejmě mrzelo, ale ne kvůli sobě. Já už jsem si hokejbalu užil dost a dělám ho moc rád, ale na druhou stranu už mám i jiné věci, které mě baví. Špatné je to hlavně pro hráče, kterým utíkají sezóny jejich kariéry a pro mládež je to ještě horší, nikdo neví, co by se stalo po tak dlouhé době. Možná by bylo velmi těžké znovu děti a trenéry nadchnout pro hokejbal. To je otázka, ale čím delší ta pauza bude, tím to bude složitější.

Jak se stavíte k faktu, že v 1. Lize je pouze 8 klubů? Nechtělo by to soutěž rozšířit? Jaký k tomu máte postoj?

No nadšený z toho nejsem, ale beru to jako fakt. Kluby a hráči prostě nemají chuť cestovat za soupeři daleko po celé republice, přitom ale porovnání s týmy z jiných regionů je potřebné a 1. Ligu to zkvalitňuje. Asi nejlepší model by byl, kdyby byly dvě až tři skupiny a potom nějaká společná nadstavba nebo play off. Mně se líbily sezóny, kdy v soutěži bylo 20 a potom myslím 18 týmů, i když se nehrálo s každým týmem dvakrát a někdo si stěžoval na regulérnost soutěže, tak nám to nevadilo. Je potřeba ale říct, že týmy z našeho regionu mají díky poloze výhodu, že ať na západ, tak na východ většinou nejedou více jak 3 hodiny. Takže s rozšířením souhlasím, zároveň bych ale nerad, abychom hráli dokola s nějakými pěti šesti soupeři celou sezónu, to si oproti letošnímu roku vlastně nepomůžeme.


Pavel Štefka díky spolupráci s Letohradem dává šanci mnoha talentovaným Jelenům. Autor fotky: Jana Nekolová.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6