Mládež

Na začátku nového roku odstartuje HCM! Kluby se dočkají značné podpory

Od 1. ledna naplno odstartuje dlouho připravovaný projekt nesoucí název „Hokejbalová centra mládeže“. Komise mládeže v čele s Martinem Komárkem má za sebou řadu inspekčních cest do klubů usilujících o získání jistě prestižního statutu, jenž jim zajistí řadu výhod. „Podpora nebude jen finanční, ale také materiální,“ vysvětluje Komárek. Jména klubů, které se do HCM „probojovaly“, budou známá po závěrečném setkání přijímací komise, jež se uskuteční 20. prosince.

„Nultý ročník“ projektu HCM startuje již 1. ledna. Máte za sebou první návštěvy a výběrové řízení klubů, které statut obdrží. Byl jste se svými inspekčními cestami do klubů spokojený?
Podzimní první fáze projektu HCM mne mile potěšila, samozřejmě je možné najít některé rezervy ať již u konkrétních klubů, či jednotlivců. Považoval bych ovšem za podstatnější zájem klubů na oddílu pracovat a také bych raději hledal body, které nás s kluby HCM a jejich zástupci spojují, nikoliv rozdělují. Věřím, že nás všechny spojuje zájem o mládež a o hokejbal mládeže. Na tomto základním pilíři bychom další vývoj projektu rádi stavěli.

Jaké stěžejní atributy, musely kluby, které se do prvního výběrového kola přihlásily splňovat, aby status obdržely?
Všechny atributy shrnuje dokument „Podmínky a požadavky na HCM“, zde jsou body uvedeny ve jmenovitém seznamu včetně rozdělení dle významu pro činnost klubu. Na setkání s kluby HCM 12.12 jsme probrali také body, na který řada lidí nahlížela s různým úhlem pohledu a bylo třeba si je vyjasnit a osvětlit jejich význam.

Můžete prozradit, kdo se po první „vlně“ do HCM dostal?
Představa o klubech v první vlně získává ucelený obraz. S kolegy s přijímací komise máme závěrečné setkání 20.12. Po tomto termínu bychom měli znát finální počet a jmenovitý seznam klubů.

Jakým způsobem budete jakožto svaz hokejbalu klubům pomáhat? Bude podpora nejenom finanční?
Podpora nebude jen finanční, ale také materiální. V prvním roce především v podobě vybavení pro začínající nové hokejbalisty, které se snažíme pro náš sport získat. Jsem přesvědčen, že finanční a materiální podpora není jediným stimulem celků pro vstup do HCM.

V první části se zaměříme na nábory a tvorbu stabilní hráčské základny

Předpokládám, že kluby, které status HCM obdrží, nesmí usnout na vavřínech a stále je budete pečlivě sledovat. Je to tak?
Ano je tomu tak, celky se statusem HCM mohou v jarní čísti očekávat další 1-2 návštěvy. Samozřejmě bude probíhat kontrola všech ostatních bodů. Celky HCM se čtyřikrát ročně sejdou na společném setkání. Témata setkání jsou v první části roku zaměřena především na nábory a tvorbu stabilní hráčské základny.

Co musí kluby, které se dostanou do „finále“ v nejbližší době udělat, na čem zapracovat apod.?
Některým celkům jsme dávali doporučení na čem zapracovat, co zlepšit, ty jsou samozřejmě interní. Velmi si vážím otevřenosti řady klubů usilujících o zisk statusu HCM. Myslím, že otevřenost a upřímnost jsou hlavní devizou, na které bychom měli společnou komunikaci stavět. Neopomenu zmínit také bod, na kterém jsme se domluvili s celky HCM na víkendovém setkání a to je dodržování termínů z pohledu obou spolupracujících stran.

A co kluby, jež se do mládežnických center nedostanou? Budou mít další možnost získat tento jistě výhodný statut?
Bezpochyby ano, záleží pouze na jejich motivaci případné neshody nebo doporučení vyřešit a status získat třeba o něco později.

Viděl jste mnoho tréninkových jednotek, mnoho trenérů, byl jste s jejich elánem a prací spokojený, nebo je stále vidět, že vzdělanost koučů je ve větší míře malá?
Stavba tréninkové jednotky nebyla hlavním cílem prvních návštěv. Na mnoha místech byl výstup velmi pozitivní. Obecně lze doporučit dělit děti v nižších kategoriích do malých skupinek a pracovat s nimi na  
malém prostoru s tlakem na zábavnost tréninkových jednotek, zde vidím největší rezervy.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4