CROSSDOCK Extraliga

Na trenéřině mě baví zápasová atmosféra, té si ale zatím moc neužívám, lituje Švancar

Na začátku sezóny všichni napjatě čekali, v jaké formě se ukáže jmény nabitý tým Mostu. Ten stihl vinou pandemie odehrát pouze 2 utkání, která vyhrál. Jak se na úvod sezóny a vynucenou pauzu dívá letitá hráčská opora Mostu a současný trenér Slavomír Švancar?

Zápasové atmosféry jsem si zatím příliš neužil

Pane Švancare, v úvodu sezóny Most stihl odehrát pouze 2 zápasy. Lze ještě zpětně zhodnotit, zda jste v nich viděl to, co jste si v přípravě naordinovali?

Detaily už si popravdě moc nepamatuji, ale rozhodně si myslím, že jsme oba zápasy vyhráli zaslouženě. I když to v obou případech bylo těžké. Pro nás všechny je vše nové a snažíme se přivést Most tam, kam si myslím, že dlouhodobě patří. Hra měla samozřejmě spoustu hluhých míst, ale minimálně přístup všech hráčů a snaha udělat maximum se nám velice zamlouvala.

Současná situace rozhodně na psychice nepřidá. Tým absolvuje náročnou přípravu, aby pak odehrál pouze dva zápasy...

S Petrem Koudelkou jsme převzali tým loni na jaře. Začali jsme přípravou v zimě, následně byla sezóna ukončena. Pokračovali jsme po pauze až letní přípravou, odehráli dva zápasy a opět přišla pauza. Je zřejmé, že pokračovat budeme zase přípravou. Na trenéřině mě baví právě ta atmosféra při zápasech a té si zatím bohužel moc neužívám.

Jak Vás trenéřina postupem času baví a naplňuje? Sázíte třeba i na nějaká výuková videa nebo při tvorbě tréninků spoléháte na vlastní letité hráčské zkušenosti?

Pokud na hráčích vidím, že věří tomu, co po nich chceme a snaží se to v utkáních a trénincích dělat, pak mě trenéřina naplňuje. Navíc si tím prodlužuji pobyt v kabině a zažívám všechnu tu zábavu okolo kolektivního sportu, kvůli které především to všichni děláme. Za mou dlouhou kariéru jsem spoustu různých cvičení pochytil, především v reprezentaci měla cvičení hlavu a patu. Teď si většinu cvičení vymýšlím dle potřeby, aby simulovala herní situace, na kterých dle mě potřebujeme zapracovat.

Jak se stavíte k současné situaci? Věříte, že je stále možno dohrát sezónu v klasickém formátu?

Myslím si, že pokud by se začalo hrát co nejdříve, tak ano. Na rovinu ale také říkám, že si myslím, že se nejedná o poslední přerušení. Některé věci prostě nechápu, ale nerad řeším věci, které nemohu nijak ovlivnit.

Jdete momentálně cestou individuálních plánů, nebo svým svěřencům naplno věříte?

Hráčům v tomto ohledu věřím. Myslím si, že i tak tomu věnují ve svém volném čase dost a nakazovat teď nikomu rozhodně nic nebudu.


Slavomír Švancar patřil mezi nejobávanější útočníky české nejvyšší soutěže. Zdroj fotky: iDnes.cz

Práce u reprezentace mě baví

Jistě Vám chybí také působení u mužské reprezentace. Setkání s hráči z širšího kádru, mezinárodní konfrontace.

Přesně tak. Práce v reprezentaci mě opravdu baví, na každé soustředění se fakt těším. Je příjemné potkávat se s lidmi napříč republikou, které spojuje stejná zábava a jsou schopni pro to hodně obětovat.

Umožnila Vám pauza provozovat nějaké činnosti, které běžně nestíháte?

Moje volnočasové aktivity se neustále točí kolem sportu. Všechna má oblíbená sportoviště jsou zavřená, takže bohužel. Nikdy mě nebavilo jít si třeba jen tak zaběhat. Pravidelně ale hraji hokej, tenis, badminton, fotbal a florbal, jenže to teď bohužel nejde.

Jak se těšíte na Vánoce? Býváte na ně poctivě připraven, nebo patříte do skupiny typických chlapů, kteří vše nechávají na poslední chvíli?

Nikdy jsem neuměl něco nakupovat dopředu. Teď se navíc vše o Vánocích točí především kolem naší devítileté dcery a u nás ještě nosí dárky Ježíšek.


Slavomír Švancar je prací v národním týmu po boku hlavního trenéra Jiřího Mašíka naplňován. Jak se jim povede plánované mistrovství světa v roce 2022 v Kanadě? Autor fotky: Hanka Poskočilová.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9