Reprezentace

Od 16 let hrál Extraligu, teď se Matěj Fraňo prohání ve Švýcarsku. Chci tu zůstat dlouhodobě, nezastírá

Matěj Fraňo byl členem české juniorské výpravy do 20 let, která v kanadském St. John's vyhrála titul mistrů světa. Česká republika tak bude mít hodně adeptů na seniorskou reprezentaci. Má zájem tento forvard znovu reprezentovat? A jak se mu daří ve Švýcarsku? To a další zajímavosti v rozhovoru!

Neviděl jsem tak krásnou a čistotnou zemi jako je Švýcarsko

Matěji, jak se Vám stýská po českých soutěžích? Naskakoval jste v Extralize i například v 2. Lize. Nechybí Vám české prostředí?

České prostředí mi rozhodně chybí, neboť tam začala má kariéra. Každopádně rád vzpomínám na můj první klub, kde jsem začal hrát za HBK Kyjov. Zažil jsem tam bezvadnou partu, která táhla za jeden provaz. Mám také skvělé vzpomínky na Extraligu v Sudoměřicích, kde jsme měli taktéž skvělou partu a jsem rád, že jsem ty kluky poznal. S některými jsem furt v kontaktu. Sudoměřice mě vytáhly a daly mi možnost okusit Extraligu v 16 letech, za což jsem byl nesmírně rád a díky tomu jsem tam, kde jsem.

Teď hrajete ve Švýcarsku, jak se Vám tam daří? Líbí se Vám země helvétského kříže? 

Tak ze 4 odehraných zápasů to moc neposoudím, ale myslím si, že se nám jako týmu dařilo, kdybych měl ohodnotit mě, tak jsem nebyl úplně ve formě, ale spokojený jsem a v týmu se mi neskutečně líbí, je tam super parta, se kterou si rozumím jak na hřišti, tak i mimo něj. Neviděl jsem tak krásnou a čistotnou zemi jako je Švýcarsko. Jsou tu strašně přátelští lidé, což mě nejvíc překvapilo, ale kdybych měl vyjmenovat všechno, co mě tu překvapilo, tak bych o tom mohl napsat i knížku. (smích) S týmem máme cíl, a to určitě hrát finále play off!


Matěj Fraňo pomáhá ve svém novém působišti SHC Bulldozers Kernenried-Zauggenried i s tréninkem švýcarských hokejbalových nadějí. Zdroj fotky: fcb SHC Bulldozers.

Titul v Kanadě? Každá lajna mohla rozhodnout zápas

V reprezentaci do 20 let, s níž jste dokázali vyhrát titul mistrů světa, bylo hodně talentovaných hokejbalistů, že? Můžete někoho vyzdvihnout.

Na MS 2018 v Kanadě byl neskutečně silný tým jak mentálně, tak fyzicky. Byla to jedna velká parta, která se znala víceméně z U14 a U16, a to i podle mě rozhodlo. Každá lajna mohla rozhodnout zápas, kdybych měl někoho vyzdvihnout? Těžká otázka… Určitě bych chtěl vyzdvihnout naši trenérskou trojici, která do toho dala všechno a za celé dva roky tvrdých příprav jsme mohli slavit titul mistrů světa.

Jako jeden z mála jste dostal nominaci do seniorské reprezentace, jak těžké je se tam dostat?

Byl jsem pozván do seniorské reprezentace díky MS v Kanadě, které se mi podařilo fakt na výbornou a byl jsem rád, že jsem mohl pomoci mužstvu až do závěrečného finále.

Jaké jsou ambice v tomto ohledu? Chtěl byste opět reprezentovat český hokejbal na světové akci? Myslíte, že se tam potkáte s někým, kdo byl s Vámi na MS v St. Jonh's?

Určitě chtěl, je to čest si obléct český národní dres a reprezentovat svoji zem. Když hrajete proti Slovensku a je skoro vyprodaná celé aréna tak, jak tomu bylo na MS v Košicích, tak to chcete zažívat každý den. Určitě budu makat na sobě jako doposud a budu doufat, že budu moct opět obléct národní dres a vyhrát i v seniorech tu zlatou medaili. Nepochybuji o tom, že určitě na campech se uvidíme s hráči z U20.


V roce 2018 se dvacítce povedlo po 16 letech vyhrát světový titul pro ČR. Matěj Fraňo (vlevo) s Martinem Kalusem k tomu výraznou měrou přispěli. Zdroj fotky: osobní archiv Matěje Fraňa.

Chtěl bych si zkusit slovenskou Extraligu ve Skalici

Pomýšlíte na to, že byste se teď někdy vrátil hrát do Česka? V čem se hokejbal ve Švýcarsku liší od toho v Česku?

Zatím jsem takové myšlenky neměl, abych přemýšlel o návratu do Česka. Jsem rád tu a chci tu zůstat dlouhodobě a kdybych se měl vrátit, určitě bych si chtěl zkusit slovenskou Extraligu ve Skalici. V čem se liší hokejbal ve Švýcarsku? Je strašně tvrdý a běhavý. Tolik hitů, co jsem dostal tady, jsem nedostal za celou dobu v Česku. (smích)

Jaká je Vaše nejsilnější vzpomínka na památné MS v St. Johns? Máte nějaké úsměvné momenty?

Nejsilnější vzpomínka nejenom pro mě, ale pro všechny byla ta, když Matěj Štefka dokázal vstřelit ten nejdůležitější gól na MS a byl to ten rozhodující ve finále s Kanadou, lepší pocit jsem nezažil v hokejbale. Bylo to něco nepopsatelného. Vyhrát finále proti Kanadě, ještě na její domácí půdě a před jejich fanoušky!


Matěj Fraňo se rok po juniorském titulu představil i na seniorském šampionátu v Košicích. Autor fotky: Hanka Poskočilová.