Reprezentace

Dost by mě neuskutečnění šampionátu mrzelo, tým má ohromnou kvalitu, má jasno Faltus

Velkou šanci dostat se do finální nominace juniorského výběru do 20 let má Filip Faltus z Letohradu. Tento mladý forvard je paradoxně jedním z největších tahounů útoku letohradské mužské i juniorské družiny. Jak se ale udržuje ve formě na případný start soutěží?

Volné víkendy využívám k přípravě maturitních otázek

Filipe, podzimní část hokejbalu se nejspíše nerozjede, a tak si musíme počkat na tu jarní, mrzí Vás to?

Má to své kladné i záporné věci. Na jednu stranu musím říct, že mi chybí kontakt se spoluhráči, jelikož parta je základ a jak v juniorce, tak v mužích ji máme velice dobrou. Byl jsem zvyklý se vídat s kluky alespoň třikrát týdně, ale některé z nich jsem kvůli různým opatřením už dva měsíce neviděl, což mě mrzí. Na druhou stranu mám více času pro sebe, volné víkendy využívám k přípravě maturitních otázek, takže alespoň k něčemu je tato situace dobrá.

Kde vás s Letohradem tlačila v Extralize mužů bota? Určitě je potřeba mnoho věcí zlepšit, kde začnete?

Už několik let nás tlačí v koncovce. Stále se snažíme na tom zapracovat na trénincích, ale furt marně. Nejspíše je to i tím, že máme v týmu několik dojíždějících a málokdy se nás sejde na trénink více jak 10 mužů. V tom je hlavní problém. Každý by se nad svojí docházkou měl zamyslet, jelikož například Šimi (Jan Šimara) s Věšákem (Miroslav Věchet) přijedou každý pátek, pokud to situace dovolí, a to bydlí nějakých 150 km od Letohradu. Tak jak jsem zmínil, nejvíce nás trápí koncovka a docházka na trénink. Ale věřím, že situace u nás v týmu se bude neustále zlepšovat, jelikož přichází generační obměna a stále se zapracovává více nás „mlaďáků“.


Filip Faltus je stále ještě junior, ale v Extralize mužů patří mezi nejobávanější letohradské plejery. Autor fotky: Iva Janoušková ml.

Můžeme pouze doufat, že se MS ve Švýcarsku uskuteční

Nastaly také spekulace, že se možná švýcarské MS v roce 2021 neuskuteční, jak by Vás to zasáhlo?

Mrzelo by mě to hodně, MS se nekoná každým rokem a je to neskutečný zážitek. Na MS 2018 v Kanadě nikdy nezapomenu. Ale těžko nyní odhadovat, jak se situace vyvine a jaká opatření budou za půl roku. Zatím můžeme pouze doufat, že se MS ve Švýcarsku uskuteční. Dost by mě neuskutečnění šampionátu mrzelo, jelikož tým má ohromnou kvalitu a je to jedna z posledních možností si zahrát se všemi kluky takhle pohromadě.

Předpokládám, že by ale mezinárodní federace ISBHF znovu zvýšila věkovou hranici hráčů, kteří měli na MS odcestovat. Co kdyby se tomu tak nestalo?

Jak už jsem zmínil výše, mrzelo by mě to, ale člověk s tím nic neudělá, tak bychom se s tím museli smířit a život by šel dál.

Každopádně se musíte neustále udržovat, abyste nevypadl z tempa a měl svoji běžeckou formu, kterou umíte skvěle využít. Jak se udržujete?

Snažím se na sobě stále pracovat, po fyzické stránce dostatečně, hokejku jsem ale už nedržel docela dlouho. Kousek od baráku mám městský fotbalový stadion, na kterém máme nově položenou atletickou dráhu, tak se snažím alespoň 3x - 4x chodit běhat. Teď, když se rozvolnila některá opatření, tak věřím, že nám počasí dovolí i pár tréninků s hokejkou na hřišti.


Letohradská stopa v národních výběrech do 18 a 20 let je široká. Filip Faltus (třetí zleva) patří mezi výrazné tváře dvacítky. Autor fotky: David Šebek.

V mužích je to horší, máme velice mladý tým

Pomalu se blíží Vánoce, co se chystáte dělat o svátcích? Jestli to bude možné, sehrajete se spoluhráči nějaký vánoční zápas?

Se spoluhráči z Letohradu máme takový štědrodenní a silvestrovský rituál, že si vždy jdeme dopoledne kopnout fotbálek na místní umělou plochu. Samozřejmě mě také čekají nějaké návštěvy po příbuzných a čas s rodinou.

Pomýšlíte na extraligový titul s Jeleny? Je možné na něj někdy v budoucnu dosáhnout?

Letos máme s juniorkou nejvyšší cíle, pomýšlíme až na ty nejvyšší mety. V mužích je to horší, máme velice mladý tým a věřím, že do budoucna bychom určitě nějakou tu placku zase mohli získat.


Junioři Letohradu letos vyhráli BEKO pohár juniorů, v Extralize juniorů patří mezi nejsilnější týmy. Jejich ročníky 2001 a 2002 jsou opravdu nabité talenty. Autor fotky: Iva Janoušková ml.