Turnaje

Drama ve Final four zvládl lépe Pardubický kraj a stává se letošním vítězem Turnaje krajských výběrů U15

Během prvního květnového dne proběhla v Přelouči druhá část Turnaje krajských výběrů kategorie U15, ve které se mezi sebou utkaly čtyři nejúspěšnější týmy ze základní části. Do finálového utkání postoupily výběry Středočeského a Pardubického kraje, z vítězství se po bitvě radují Východočeši.

Jihočeši a Jihomoravané museli do boje o bronzové medaile

Středeční hokejbalový den příznačně orámovaly boje týmů z Pardubického a Středočeského kraje, kteří své preview před velkým finále odehráli od 9 hodin. Souboji kralovali hráči z východu Čech, po dvou brankách Maxe Fišera sice snížil jejich náskok Daniel Navrátil, ale one man show útočníka z Letohradu pokračovala i ve druhé polovině utkání, kdy završil hattrick. S nepříznivým skóre se nechtěl smířit Michal Schnaubelt, ale druhé snížení Středočechů v zápase mělo stejný následek. Necelou minutu na to totiž opět zvýšil na rozdíl dvou branek Vojtěch Vodehnal a vítězství Pardubického kraje pak ještě jistil trefou do prázdné Martin Hruška.

Ve druhém utkání proti sobě nastoupily týmy z jihu republiky. Úspěšnějším celkem byl výběr Jihočeského kraje, který dokázal přehrát spojený tým Jihomoravského kraje a Vysočiny poměrem 4:2. Lépe však do zápasu vstoupili hosté, kteří už po minutě a půl překvapili brankáře Furiše díky střele Cebáka a po třech odehraných minutách dokonce vedli už 2:0! Na branku Lukáše Kučerky ale bleskově zareagoval o pouhých 8 sekund později Štěpán Bulka a snížil tak na 1:2. Poté už se ke slovu dostal jeden z nejlepších střelců prvního turnaje a ligy starších žáků Jan Kandra a dvěma góly otočil skóre zápasu. V čase 20:00 museli udělit rozhodčí ne úplně obvyklé tresty na 3 minuty a do konce zápasu pro Jiřího Potužáka a Jakuba Cebáka za hrubost. Po tomto incidentu se již Moravané nezmohli na závěrečný nápor a brankový účet zápasu tak již jen uzavřel gólem na 4:2 Jan Matoušek.

Po tomto náročném mači museli hráči Jihomoravského kraje a Vysočiny nastoupit bez zápasové mezery proti jednomu z favoritů, kraji Středočeskému. A skóre také odpovídalo rozdílné únavě a kvalitě obou celků. O kanonádu 14:0 se zasloužil svým hattrickem zejména Michal Schnaubelt, po dvou gólech zapsali Šimon Drechsler a Martin Hasal, 1+3 přidal do svých statistik Samuel Holý a čisté konto přistálo na účtu Jakuba Holubovského. Středočeši si tak připsali první výhru a Jihomoravané naopak doufali ve zlepšení svých výkonů v závěrečné části turnaje.

Další utkání s nulou proběhlo hned záhy, tentokrát vynulovali hráči Pardubického kraje tým z jihu Čech 4:0. Své protějšky zmrazil brankou po 32 sekundách Martin Hruška a jako by tak určil ráz celého zápasu. Po třech minutách na něj navázal Michal Mareček a ještě před koncem první půlky zvyšoval na 3:0 Jáchym Jánský. Ve druhé polovině se Jihočeský kraj marně snažil o zvrácení nepříznivého vývoje, ale Jiří Štarman v brance Východočechů byl proti. 2 minuty před koncem tak jen kosmeticky upravil skóre ještě Filip Kozel a potvrdil tak postavení svého týmu na průběžné první příčce tabulky.

Přesto, že právě svedli tuhý boj s Pardubickým krajem, nastoupili Jihočeši hned v dalším zápase proti kraji Středočeskému. A opět nedali svému soupeři nic zadarmo. Zápas rozčísl prvním gólem ve vlastním oslabení Šimon Drechsler, ale ostatním střelcům jako by zvlhnul prach, a proto se šlo do druhé poloviny za stavu 1:0 pro Středočechy. Nepovedené vstupy do poločasů ale stáli Jihočeský kraj body i v tomto zápase. 51 sekund po začátku druhé půlky zvýšil Jiří Šlechta náskok svého týmu a Středočeši již body ze své moci nepustili. Snížení z hole Jana Kandry tak již nic neřešilo a Jihočeský kraj byl odsouzen do boje o 3. místo, zatímco středočeský výběr mířil do finále.

V posledním utkání základní části museli hráči z Pardubického kraje potvrdit svou roli favorita proti Jihomoravskému kraji a Vysočině. To se jim povedlo, ovšem nebylo to tak snadné, jak si možná někteří z nich mysleli. První polovinu zápasu totiž dokázali Jihomoravané držet krok a zejména díky svému brankáři Adamu Říhovi šli do druhé poloviny za bezbrankové remízy. Druhá půle ale přinesla útočný uragán z východu Čech a jednoznačnou dominanci výběru Pardubického kraje. V rozmezí jedné minuty a jedné sekundy vstřelili postupně Jakub Peřina, Jáchym Jánský a jeho bratr Jonáš tři branky a rázem bylo po zápase. V poslední čtyřminutovce ještě završil svůj hattrick Jonáš Jánský, svou druhou branku v utkání zapsal i jeho bratr Jáchym, a tak toto sourozenecké duo rozhodlo zápas ve prospěch Pardubického kraje a poslalo jej tak do finálového klání proti Středočeskému výběru. Spojený výběr Jihomoravského kraje a kraje Vysočina mířil do bojů o 3. příčku.


Pardubický i Středočeský kraj nechtěli udělat žádnou zbytečnou chybu

Jednozápasové playoff přineslo dvě utkání plná parádních hokejbalových momentů. V zápase o třetí místo začali lépe Jihočeši díky brance Marka Parkmana. Na něj ale dokázal zareagovat Ondřej Matějka a vyrovnal tak na 1:1. To bylo ale bohužel pro Moravany z jejich strany vše. Tři slepené branky během minuty a půl rozhodly o vítězství 4:1 pro Jihočeský kraj, když se postupně prosadili Jan Matoušek, Jakub Krása a Jakub Švec. Bronzové medaile tak na svůj krk pověsili hráči Jihočeského kraje, pomyslná brambora zbyla na výběr Jihomoravského kraje a Vysočiny.

Velké finále začalo na stadionu v Přelouči v 17:30. Pardubický i Středočeský kraj nechtěli udělat žádnou zbytečnou chybu, a tak také začátek zápasu vypadal. Po 10 odehraných minutách svítilo na tabuli stále bezbrankové skóre, což změnil v čase 10:45 pardubický Aleš Holec. První půle tak mírně posunula k zisku poháru tým z východu. Hráči Středočeského kraje ale rozhodně nechtěli dobrovolně odevzdat zlato svému soupeři, a tak na začátku druhé půle vyrovnal Dalibor Paták a o 15 sekund později dokonce otočil stav utkání Martin Hasal. Gólová stavidla jako by povolila, protože po dalších 10 sekundách jsme opět měli vyrovnáno díky ráně Filipa Martínka. Čas 20:11 přinesl obrovskou euforii pro tým z Pardubic, když jej do vedení 3:2 vyslal Jáchym Jánský. Obrovskou mentální sílu ale ukázali borci ze Středočeského kraje. Jejich závěrečný tlak vyvrcholil 31 sekund před koncem druhé poloviny, kdy vyrovnal na 3:3 hrdina Martin Hasal. Pětiminutové prodloužení branku nepřineslo a na řadu tak musela přijít samostatná střílení. Po dvou bezbrankových sériích, ve kterých kralovali brankáři Voženílek s Leipertem jako první proměnil Jáchym Jánský. Ve čtvrté sérii sice vyrovnal Šimon Drechsler, ale hned po něm opět poslal do vedení Pardubický kraj Michal Mareček. Tato branka se ukázala nakonec jako vítězná, protože závěrečný pokus Dalibora Patáka vychytal Vojtěch Voženílek a výběr Pardubického kraje tak mohl slavit zlaté medaile. Druhé místo připadlo po parádních výkonech hráčům Středočeského výběru a na bronzové pozici skončil kraj Jihočeský.

Vítěz Turnaje krajů U15. Pardubický kraj ovládl Final Four v Přelouči. Zdroj fotky: RSHb Čechy Východ / výběr Pardubického kraje.

"Touto cestou chci nejprve pogratulovat všem organizátorům finálové části Turnaje krajských výběrů kategorie U15, dále i členům realizačních týmů finálové "čtyřky" Pardubického, Středočeského, Jihočeského a Jihomoravského kraje s Vysočinou za přípravu a perfektní prezentaci. Všechna utkání v přeloučské hokejbalové aréně měla náboj a bylo vidět, že mladé reprezentující hráče U15 turnaj bavil. Ve finálovém utkání se rozhodlo až v samostatném střílení a bylo mi potěšením, že vítězný pohár "konečně" mohli pozvednout reprezentanti U15 Pardubického kraje. Obrovské poděkování patří zejména trenérům Martinu Hlavsovi a Kubovi Třináctému. Celý turnaj byl moc povedený, vyšlo počasí a je mi potěšením, že si jej nejen hráči užili," řekl k turnaji předseda RSHb Čechy Východ Lukáš Diviš.

Vyhlašování výsledků na Turnaji U15 v Přelouči, kde bral Středočeský kraj stříbro a Jihočeský kraj bronz. Zdroj fotky: HBC Prachatice. Níže je bronzový celek Jihočechů.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
22 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
22 42:130 9