Reprezentace

Chceme hrát agresivní hokejbal na celé ploše, hlásí hlavní trenér reprezentace U20 Karel Manhart

V přípravách na mistrovství světa také pokračuje reprezentace hráčů do dvaceti let, kterou na prosincovém kempu ve Svitavách vedl jako hlavní trenér Karel Manhart. Ten chtěl na prvním srazu vidět hráče v akci, na dalších už bude sestavu zužovat.

Určitě budeme kluky sledovat, jak se jim bude v jarní části dařit

Pane Manharte, po konci v ženské hokejbalové reprezentaci jste se přesunul k reprezentaci hráčů do 20 let a jste jejím hlavním trenérem. Jaké jsou Vaše cíle s nejstarším juniorským týmem?

Určitě se připravujeme na to, abychom v Liberci udělali minimálně medaili, finále je náš cíl, ale chceme to zkrátka vyhrát.

O víkendu jste se s mužstvem představil na prvním reprezentačním kempu ve Svitavách, kam jste pozvali padesát hráčů a šest brankářů. Jak se za srazem ohlížíte?

Měli jsme docela dost omluvenek, nakonec nás bylo 39 hráčů do pole a 6 gólmanů. Nicméně chtěl jsem vidět co nejširší výběr hráčů, jak to vypadá, jak na tom jsou a myslím, že to se povedlo. Začali jsme dělenými tréninky, kde obrana a útok byly na ploše zvlášť, pak následovala TJ první a následně druhé skupiny, které měly stejnou náplň. Jedna parta měla trénink, druhá se dívala, pak se hráči vystřídali. Chtěl jsem do nich dát takový ten základ toho, co chceme hrát, aby fungovali v obranném, středním a útočném pásmu, na balónku i po ztrátě balónku, to znamená, že chceme hrát agresivní hokejbal na celé ploše.

Na úvodním kempu byl široký kádr, příležitost dostalo hodně hráčů, kteří chtějí zabojovat o mistrovství světa. Co vám soustředění ukázalo?

Byli jsme na ploše, která bude cca v Liberci, to znamená větší hřiště, tam se ukazovalo, kdo na to má, kdo na to nemá. Takže jsme udělali výběr třiceti lidí plus čtyři gólmani na další kemp. Myslím si, že tam byly výkonnostně trochu znát rozdíly v hráčích a myslím, že jsme to vybrali tak, jak by to mělo jít dál celou přípravou. Určitě budeme kluky sledovat, jak se jim bude v jarní části dařit, a to nejen ty, které bychom chtěli na dalších kempech. Klidně může z náhradníků někdo vyskočit. Tím chci říct, že po prvním kempu nemohu a ani nechci nominaci uzavírat.


Juniorská reprezentace hráčů do 20 let disponuje celou řadou talentovaných hokejbalistů. Kdo se probojuje na mistrovství světa v Liberci? Autor fotky: Jan Orlich.

Jsou tam hráči, kteří jsou šikovní, to je vidět na první pohled

Na zimním stadionu ve Svitavách panovaly reprezentaci U23 nepříznivé podmínky. Jak to tam vypadalo o týden později?

Mě zajímají plexiskla, šířka a délka plochy, to je důležité. Byla tam kosa, také nám mrzlo, ale myslím si, že kluci to vzali úplně v pohodě, že tam nebyl žádný problém, i v trénincích a dvou utkáních, které jsme měli v sobotu v podvečer a v neděli dopoledne. Myslím si, že do toho dali své maximum, na které mají, chtějí se o to porvat. Na srazu jsem jim jasně řekl, že je nás tady cca 40 na placu, na mistrovství bereme 20 hráčů plus 3 brankáře. Myslím, že to pochopili a hra byla agresivní, byl jsem spokojený. Pochopitelně je tam strašně moc chyb, které chceme vyladit, protože jsme nezvládali střední pásmo, agresivitu po získání balónku ve forčeku, tam toho je moc. Máme na to málo prostoru, ale doufám, že se nám to podaří do kluků nacpat. Zkrátka dostali jasné noty, tréninky věděli dopředu, aby se na to připravili, takže si myslím, že to udělalo svoje.

V týmu máte hráče, ze kterých většina nastupuje v Extralize mužů. Kde vidíte silné stránky hráčů v tomto ročníku? Máte už představu, jak se bude tým tvořit?

Teď to nemůžu asi úplně posoudit, budu to posuzovat postupně. Pochopitelně dám na kolegy, kteří s tímto mančaftem pracují už déle, ať je to Filip Červinka nebo Pavel Štefka. Na další kemp vezmeme další kluky, kteří se omluvili, abych je viděl. Pro mě taková sestava byla bublina, která by se měla zužovat. Jsou tam hráči, kteří jsou šikovní, to je vidět na první pohled. Myslím, že ten kemp jim vyšel, že to bylo za ně dobré. V hlavě mám určitě první pětku, z těch kluků, co jsem viděl, jsem schopen to teď říct, protože si myslím, že tu sílu mají. Druhou budeme muset asi trochu poskládat, uvidíme, jak to bude vypadat. Třetí, čtvrtá je ještě ve velkých otaznících.

Další přípravy na mistrovství světa budou pokračovat v lednu, kdy máte naplánovaný kemp v Plzni. Na co se budete zaměřovat?

Na prvním kempu jsem chtěl vidět kluky v akci, jak jsou na tom individuálně. V lednu už určitě půjdeme do těch standardek, budeme pilovat založení, přechod středního pásma jednoduše tak, abychom hráli co nejvíce v pásmu útočném. Tam to musí fungovat na lusk prstu a chci, abychom se na to plně připravili. Na turnaj v únoru vezmeme 25 hráčů a tři brankáře a tam to už budeme aplikovat. Budou to ostré zápasy, dobří soupeři a bude to prověrka před tím, co nastane ještě na kempech, které budou před mistrovstvím světa.


Zimní stadion ve Svitavách nabízí pro národní týmy vhodné podmínky pro přípravu na mistrovství světa z důvodů rozměrů plochy.