Reprezentace

Národní týmy žen a juniorek absolvují společný kemp v Plzni! Chceme hrát finále, má jasno Manhart

Během posledního lednového víkendu se v hale v Plzni představí hned tři reprezentace. Kromě kategorie chlapců do 14 let se zde představí také juniorky, které doplní jedenáct hráček ze seniorského národního týmu. Hlavní trenér juniorek Martin Davídek a trenér žen Karel Manhart poodkryli své plány.

Juniorky mají přednost, v polovině roku mají svůj vrchol, upozorňuje ManhartPříští víkend v Plzni odstartujete přípravu na nový cyklus před mistrovstvím světa, chystáte nějaké změny?

Ano, je to náš první kemp. Tento rok je ale hlavně zaměřen na přípravu hráček U20, které čeká Světový pohár v Žilině. Proto velice úzce spolupracujeme s touto kategorií, kde máme několik děvčat, které výkonností patří i do áčka a věřím, že najdeme a budeme mít možnost zapracovat další.

V nominaci žen je pouze jedenáct hráček, jedná se o to hlavní jádro týmu, které zůstává stejné?
Reprezentace žen je v tomto období hodně ořezaná. Hráčky jsou v této chvíli pracovně nebo ze studijních důvodů mimo ČR, další podstupují přípravu v juniorském výběru. Proto máme na kemp v Plzni přípravu společnou s U20. Má to dvě výhody a to, že jsme s děvčaty, které budeme mít zájem zapojit do přípravy pro MS 2021, v úzkém kontaktu a uvidíme, jak se projevují ve své kategorii. Na kempu jsme společně s chlapci U14, není tam tolik prostoru k tréninku, proto jsme spíš doplnili juniorky.

Co hráčky na kempu v Plzni čeká?
V Plzni máme na programu jedno utkání s chlapci, druhý den pak modelové utkání ČR A žen s U20 a do toho dvě tréninkové jednotky na hřišti a jeden kondiční trénink.

Náš cíl je jasný, chceme hrát na MS finále

V loňském roce se tým z velké části omladil, máte v plánu i nadále zapojovat mladší hráčky?
Na následující kemp v únoru, který bude v Pardubicích a v Přelouči, chceme po domluvě s trenéry U20 pozvat hodně široký kádr a ve spolupráci s juniorkou se to vlastně nabízí. Chceme ale také vidět i děvčata z ligy, a to i ty starší. Cíl zapracovávat do družstva mladé perspektivní hráčky máme, ale musí to být vyvážené. Bez zkušeností by to nefungovalo a další věc je ta, že ty mladé holky musí být ve svých kategoriích vidět a podávat tam stabilní výkony. Bohužel se nám v minulosti stalo, že některá děvčata se do dospělé reprezentace podívala a následně jejich progres hodně ochabl. Proto to nechceme uspěchat.

Naposledy jste si na krk pověsili bronzové medaile, na čem je potřeba zapracovat, aby ta příští byla z jiného kovu?
Náš cíl je jasný, chceme hrát na MS finále, nic jiného pro nás není úspěch. V Košicích bylo vidět, jak je ta špička nesmírně vyrovnaná. V utkáních s těmito soupeři rozhodují opravdu maličkosti, a to, co se nám povedlo doma, se v Košicích úplně nesešlo. S odstupem času mohu říct, že jsme tam herně nepropadli, ale právě ty maličkosti nás do finále nepustily. Celá příprava bude proto směřovat k těmto detailům, ale zásadní změny v herním systému dělat nebudeme. Myslím si, že naše hra nám sedí a nějaké výsledky jsou za námi vidět.

Jak bude vypadat celá příprava před dalším světovým šampionátem v kanadském Brandonu?
V první polovině tohoto roku má vrchol, a tudíž přednost U20. Po skončení Světového poháru děvčata ihned přejdou k nám a zapojí se do přípravy áčka. Ty zkušenější již dnes tvoří kostru týmu, ale já doufám, že do širší nominace naskočí v přípravě i některá děvčata z U18. Příprava by se tedy měla naplno rozjet koncem tohoto roku. Na rok 2021 bych chtěl naplánovat čtyři až pět kempů, a to včetně finálního před odletem na MS.


Holky musí dostávat více šancí v dorosteneckých chlapeckých týmech, je přesvědčen Davídek

Na kempu v Plzni se sejdete také s reprezentačním výběrem žen, máte v plánu nějaký zápas?

Doplníme výběr žen o juniorky a ty sehrají utkání s chlapci U14 a druhý den bude utkání U20 juniorky versus ČR ženy.

V posledních letech se často spojují kempy juniorek a žen, je to z důvodu, že můžou starší hráčky jít těm mladším vzorem?
Hlavně přes zimu, když je málo termínů, tak to spojujeme a zároveň to má přidanou hodnotu v nasazení žen v tréninku i zápasu a předávání zkušeností.

Jak to vypadá s nominací? Už máte z velké části jasno?
Světový pohár je ještě daleko. Ukazují se nám mladší dívky, která mají perspektivu. Myslím, že o jádru týmu máme jasno, přesto záleží na zdraví a formě hráček. Jak na sobě budou pracovat do léta.

Slovenky mají silný tým, přijedou Američanky a Kanaďanky

Velké množství hráček už má zkušenosti s mezinárodními zápasy, jak moc velký kus úspěchu to je?
To má svoji výhodu. Máme hráčky, které si zažily MS žen, velké plus je zkušenost z loňského Světového poháru. Nebudou tak vystrašené, až budou stát v reprezentačních dresech na modré a bude hrát hymna. Budou mít více sebevědomí v situacích, kdy se třeba nebude dařit, mají i nějaké zkušenosti s přípravou na utkání, znají se navzájem i náš realizační tým.

Juniorskému výběru se daří, můžete i letos dosáhnout na nejvyšší příčku?
Tak to se vůbec neodvažuji odhadovat. Slovenky mají silný tým, přijedou Američanky a Kanaďanky a polovina našeho týmu nedostává šanci v dorosteneckých chlapeckých týmech. Jsou nevyhrané, hrají „jen“ za starší žáky a Ligu žen, a to může být náš handicap. Budu si volat ještě s trenéry dorostů, aby v rámci možností nasazovali do zápasů více i naše juniorky.

Světový pohár se pomalu blíží, kolik kempů máte ještě v plánu?
V únoru kondiční v Pardubicích pro širší výběr a společně se ženami z něho odjedeme do Přelouče na jednodenní turnaj. Od dubna již samostatné kempy juniorek, v květnu zúžíme kádr, květnový a dva červnové kempy se budeme již finálně připravovat na Světový pohár. Takže cca 5 - 6 kempů a jeden turnaj.


Fotogalerie: